Het gebouw waarin De Banier is gevestigd, werd gebouwd op de plek waar voorheen het St. Franciscus Gasthuis stond. Het is speciaal voor Centraal Wonen ontworpen en werd in 1981 opgeleverd. Het is een u-vormig complex met in het midden een gemeenschappelijke tuin en terras. Het heeft drie verdiepingen, 52 woningen en diverse gemeenschappelijke ruimten. Je kunt in het gebouw komen via vijf verschillende portieken. Elk portiek heeft een trappenhuis. De trappenhuizen worden met elkaar verbonden door 2 u-vormige gangen op de eerste en derde verdieping. De voordeuren van alle woningen en gemeenschappelijke ruimten komen uit op een gang of een portiek. Hierdoor kunnen de bewoners elkaar binnendoor ontmoeten en zijn de gemeenschappelijke ruimten binnendoor bereikbaar.
Het gebouw heeft de volgende gemeenschappelijke ruimten: drie clusterruimtes, een atelier, een kantoor, een klushok, vijf fietsenbergingen, vijf wasmachineruimtes, een logeerkamer, een bar met een feestruimte (het Pandje) en een koffieruimte (het Onderpandje).
DE WONINGEN
Geen twee woningen in De Banier zijn dezelfde. Sommige woningen liggen alleen aan de tuinkant, andere alleen aan de straatkant. Split-levelwoningen liggen zowel aan de tuin- als aan de straatkant. De slaapkamers liggen bij deze woningen een halve verdieping hoger of lager dan de woonkamer.
We hebben:
13 tweekamerwoningen
13 kleine driekamerwoningen
7 split-level driekamerwoningen
2 kleine vierkamerwoningen
5 4-kamerhoekwoningen
8 split-level vierkamerwoningen
4 split-level vijf kamerwoningen
De huren van de woningen variëren al naar gelang de grootte en het type. Voor alle woningen kan in principe huurtoeslag worden aangevraagd.
DE OMGEVING
De Banier is gevestigd in de Agniesebuurt. Dit is een kleine wijk in het Oude Noorden van Rotterdam. De wijk wordt begrensd door de Schiekade, de Bergweg en de Noordsingel. Vanaf De Banier is het een kleine tien minuten lopen naar zowel het centrum als naar het Centraal Station. De Agniesebuurt is een echte binnenstadswijk met een grote diversiteit aan bewoners. Het is ook een kinderrijke buurt. Midden door de wijk loopt de vroegere Hofpleinlijn met zijn karakteristieke hofbogen. Nu de Randstadrail niet meer over het spoor rijdt, zijn deze hofbogen gerestaureerd. Er zijn o.a. diverse restaurants, winkels en creatieve werkplaatsen in gevestigd.